Magus ja toitev suutäis

Kõik me teame, et rosin on kuivatatud viinamari. Miks nad on mõnikord suured ja pruunid ning teinekord kollased ja pisikesed, samas ikkagi rosinad.

Sõltuvalt päritolust ja kasutatud viinamarjast teatakse rosinasorte nagu sultana ja korint. Sultana on hele rosin, mis kuivatatakse enamasti sordist `Thompson Seedless`. Korint aga hoopiski väike ja tume ning on saanud oma nime Korintose linna järgi.

Kõige paremini sobivad rosinateks õhukese kestaga viinamarjad. Naturaalsel kuivatamisel (päikese käes nädal kuni kaks) saadakse pruunid rosinad, kuid erinevad tehnoloogilised nipid võimaldavad saada ka kollaseid rosinaid. Tarbija seisukohalt ei ole niivõrd oluline värv kui see, kas rosinates on seemned või mitte. Tavaliselt eelistatakse seemneteta rosinaid.

2 kilost viinamarjadest saab ligikaudu pool kilo rosinaid. 100 grammis rosinates on kuni 300 kcal.

Rosinaid toodetakse ohtralt Araabiamaades, kus usk ei luba alkoholi tarvitada.

Koduaia viinamarjadest võid rosinaid valmistada toidukuivatis. Asi on kindlasti katsetamist väärt.

Kui Sinu koduaias ei kasva veel viinamarjad, või Sa ei tea, millist sorti valida, siis tule 9.-11. septembril botaanikaaeda näitusele “Kodumaised viinamarjad”. Lisaks istikutele ja viinamarjadele saad kaasa ka hüva nõu kogenud viinamarjakasvatajatelt. Vaata näituse ajakava lähemalt.